2009/03/25

Auditointi ja kök'n toafl

SAMKin laadunvarmistusjärjestelmän auditointiraportissa todetaan, että koulutusohjelmilla on toisaalta neuvottelukunnat, joissa käsitellään opetussuunnitelmia (OPS) ja koulutusohjelman kehittämistä. Toisaalta on OPS-työryhmiä, joissa koulutusohjelman opiskelijat ovat mukana ja lisäksi opiskelijakunnalla on aina aktiivinen rooli OPSien vahvistamisessa. Kuitenkin: "Opiskelijoiden ja työelämän kohtaaminen saman pöydän ääressä saattaisi tarjota uusia näkökulmia koulutuksen kehittämiseen. Auditointiryhmä esittääkin harkittavaksi opiskeliaedustuksen liittämistä neuvottelukuntiin." (sivu 48)

Siitäpä tulikin mieleeni tammikuinen vaihtomatkani Hollantiin ja keittiönpöytä, kök'n toafl. Sen ääreen Saxion Hogeschoolissa kokoontuivat Small Business and Retail Management -koulutusohjelmassa opiskelijat, opettajat ja työelämä.

Taustalla on ajatus: Missä ihmiset puhuvat vapaasti asioista, joista eivät muualla puhu? Keittiönpöydän ääressä.

Mistä on kyse? "Keittiönpöytä" on joka maanantai, tunnin lounasaikaan. Jos opiskelijalla, opettajalla tai työelämän edustajalla on jotakin asiaa - kysyttävää, ongelmaa tms. - se tuodaan keittiönpöytään. Siihen kehoitetaan, eikä kaikkia asioita edes ryhdytä ratkomaan muuten.

Joka kerta paikalla on kaksi opettajaa, vuorolistan mukaisesti. Alkuun paikalla oli kuulema vain opiskelijakunnan edustajia, mutta nyt opiskelijoita on jo muistakin koulutusohjelmista. Työelämän edustajia mukaan tulee myös, tietysti aina viikottain vaihdellen. Viikon teema ilmoitetaan aina etukäteen.

Aika tapaamiselle löytyy, koska kaikkien pitää syödä. Mukaan jokainen ottaa omat eväät. Koska tilaisuuksia on usein, ei ole iso juttu, jos aina ei pääse. Ei pääse syntymään turhia kynnyksiä tai vääriä velvollisuuden tunteita tulla tai olla tulematta. Keittiönpöydällä on myös oma sopivan arvokkaan näköinen vieraskirja, johon voi kirjata tunnelmiaan.

Tämä on eri juttu kuin neuvottelukunnat. Mutta aika hyvä juttu. Ja liittyy selvästi tämän koulutusohjelman vahvoihin, "elimellisiin" työelämäyhteyksiin.

Anne

I am referring to the external audit report and my staff exchange period in Saxion University of Applied Sciences (Degree Programme in Small Business and Retail Management), and the habit of gathering students, teachers (two of them each time) and the people from working life at the same table, "kitchen table", discussing questions, problems etc. they happen to have at the moment. BTW, there is an English summary in the report (as a link above).

No comments: