2010/06/18

Osaamisterveisiä viitekehysseminaarista

Olin eilen Helsingissä Opetushallituksen järjestämässä Tutkintojen ja muun osaamisen kansallinen viitekehys -seminaarissa. Siellä käytiin läpi hallituksen esitys tutkintojen ja muun osaamisen viitekehystä koskevaksi lainsäädännöksi - sekä laki- että asetusesitys.

Kovasti tuntui olevan "tahtotila", että sen lisäksi, että viitekehykseen nyt tulevat tutkinnot, jatkossa tulisi myös muu koulutus/osaaminen. Ainakin painotettiin, että laaja "tahtotila" on. Hyvä vai huono, selkeyttää vai sekavoittaa?

Koko asiassa on siis kyse vahvasti eurooppalaiseen tutkintojen viitekehykseen, EQF:ään pohjautuvasta viitekehyksestä, jonka tarkoitus on selkeyttää suomalaisen tutkintojärjestelmän vertailtavuutta ja viestittävyyttä.

Esittelyn jälkeen oli joukko puheenvuoroja eri näkökulmista - valikoima toimi, näkökulmat olivat erilaisia, eikä niissä jääty vain toteamaan tapahtunut tai hymistelemään. Pari poimintaa:

Petri Lempinen STTK:sta kysyi, onko kaikki koulutus tarpeen asemoida viitekehykseen, vai toimisisiko viitekehys jossain kohti vain vertailutasona (reference level). Hyvä kysymys. Muutenkin tuoretta, selkeää ja rakentavaa asioiden aukipuhumista. Ei ollut ensimmäinen kerta.

Markku Ihonen Tampereen yliopistosta ei puhunut tiukasti viitekehyksestä, vaan osaamisesta ja sen varmistamisesta ylipäänsä: entäs jos laitettaisiin energia "me valitsemme parhaat opiskelijat" -ajattelusta siihen, että saadaan sisällä olevat /sisälle tulevat opiskelijat oppimaan.

Olin ilahtunut monessa kohdin, samanmielisyyttäni, kuten: "Oppimispotentiaalia käytetään äärimmäisen vajaasti". Tai: "Voitaisiin käyttää jo olemassa olevia työkaluja, kuten ydinainesanalyysiä". Tai: "Vaatimukset ovat vaatimattomat."

Hän totesi myös, että korkeakouluissa ollaan helposti liian sisältöperusteisia ja opetus perustuu tutkitun tiedon kertomiseen ja että ihmisillä keskimäärin on huonot opiskelutaidot - mutta, kappas vain, se ei olekaan synnynnäistä, vaan siihen voidaan vaikuttaa. Ja kun meillä on osaamistavoitteet, kaiken - myös opetusmenetelmien ja arvioinnin - pitäisi tukea niitä.

Sellaista. Haastavaa muttei mahdotonta. Ja monesti jo todellisuutta.

Anne

No comments: