Olen SAMKin opinnäytetyön kehittämisiltapäivässä. Täällä on tosi hyvää keskustelua - poimin siitä tähän jotakin.
Iltapäivä rakentuu suurimmaksi osaksi ohjaaja-opiskelija -parin esityksistä. Ensimmäisen esityksen päätyttyä tajusin, että olin merkinnyt ajan kalenteriini väärin ja tullut paikalle ei viisi vaan 35 minuuttia myöhässä ja menettänyt kiinnostavan esimerkin esittelyn.
Ennätin kuitenkin kuulla Anne Vihakaran vielä esittelevän moodlen verkko-ohjaustyökalun, jota hän on ollut kehittämässä omaan ja samalla koko SAMKin käyttöön. (Moodle-pohjaan saa antaa palautetta, sanoo AnneV.)
Annella on pitkä kokemus ohjaamisesta verkossa - taustalla oma kiinnostus ja selvästi kansainväliset koulutusohjelmat, joissa opiskelijat ovat olleet opinnäytetyötä tehdessään ulkomailla. Esitys selvästi herätti ajatuksia ja kirvoitti kiinnostunutta keskustelua.
Anne sanoi selvästi, että ei hyväksy kaikkea. Tutkimussuunnitelman pitää olla selvä ja "kunnollinen" - ja opiskelijalle parasta tietysti olisi, että se olisi tehtynä ennen kuin opinnäytetyössä muuten edetään. Tämä on selvää, mutta omankin kokemukseni mukaan todella haasteellista saada ymmärretyksi.
- - -
Tuula Ruusunen ja Riikka Järvinen kertoivat Riikan opinnäytetyöprosessista. Tuula Ruusunen totesi, että toiminnallisessa opinnäytetyössä kaikkein tärkeintä luultavasti on se, että opiskelija on itse innostunut aiheestaan. Tärkeää on myös, että opiskelija esittää ohjaajalleenkin kysymyksiä.
Yleisö esitti mielestäni erittäin hyviä mutta erittäin vaativia kysymyksiä - vaativia myös jos olisivat vastaväittäjän esittämiä. Oli ilo kuulla Riikan vastaavan asioita miettineesti, reflektoineesti, samoin kuulla ja nähdä Tuulan ja Riikan dialoginen yhteisesiintyminen.
- - -
Eija Moisio kertoi ylempi AMK -opinnäytetyöprosessistaan. Ohjaaja Arja Mäkinen totesi, että usein kehittämismenetelmää ei voida käyttää sellaisenaan, vaan soveltaen. Ansiokkaasti juontajana toiminut Pasi Kumpulainen jatkoi vielä, että aina ei ole tiettyä yksiselitteistä menetelmää, vaan opinnäytetyön menetelmäosuudessa kysymys on enemmänkin prosessin avaamisesta eli kuvaamisesta. (Prosessi tietysti pitäisi aina kuvata, mutta se on yksi raportoinnin haasteellisimmista asioista.)
- - -
Ville Kivin esitteli omaa opinnaytetyötään. Olipa hyvät diat - selkeät, ei liikaa tavaraa yhdessä diassa. Välillä ehkä pitäisi opinnäytetyön (ryhmä)ohjauksessa käyttää sitä oppia, jota opinnäytetyönsä juuri tehnyt on prosessistaan saanut, Villen tapauksessa esimerkiksi tekstin suoltaminen - mind map - jäsentely. Ja myös havainnointi ja aistinvarainen arviointi (niin että se kuvataan) voivat olla menetelmä - se ei ehkä edelleenkään näy kyllin selvästi opinnäytetyön ohjeistamme.
- - -
Läsnä oli SAMKin opettajia eri toimialoilta - ja yksi opettaja myös DIAKista. Tämänkin tyyppistä yhteistyötä meillä voisi olla enemmän.
Ja minä en sittenkään ollut hiljaa, kun innostuin keskustelusta. Nyt muu väki lähti työryhmiin, itse lähden hoitamaan toisia hommia.
Anne
2009/11/24
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Käytännössä kehittyminen ja oppiminen jää usein tunnistamatta. Tämä ajattelu ei sopinut tähän opinnäytetyön kehittämis- iltapäivään.Ilahdutti opiskelijoiden ammattillinen osaaminen ja sen esilletuominen. Kyllä työelämä kasvattaa, jos on utelias ja innovatiivinen. Opinnäytetyön ohjaaja on lähinnä mahdollistaja, tukija ja keskustelun synnyttäjä.
eila
Post a Comment