Päivänä muutamana maakuntalehti on taas uutisoinut SAMKin nuorisolinjasta ja nuorisoasteesta. Kuinka usein yliopistoista puhuttaessa puhutaan nuorisoasteesta?
Ammattikorkeakoulu on duaalijärjestelmään (ammatti-/tiedekorkeakoulu) kuuluva korkeakoulu, jossa ei ole nuorisoastetta. Joudumme kyllä "nuorten" ja aikuiskoulutuksen erottaaksemme puhumaan "nuorten koulutuksesta", vaikka kaikki meillä opiskelevat ovat aikuisia ja myös ns. nuorten koulutuksessa opiskelee monen ikäisiä.
Käytännössä aikuiskoulutuksessa ikäjakauma painottuu vanhemmin, ja se on suunniteltu työssäkäyville työn ohessa suoritettavaksi. Lisäksi aikuissovellus rakentuu aiemman tutkinnon päälle. Tutkinnon laajuus on sama kuin nuorten koulutuksessa, mutta opiskeluaika hyväksilukujen myötä lyhyempi.
- - -
Myös työnantajilla on edelleen epäselvyyttä ammattikorkeakoulututkintojen asemasta korkeakoulututkintojen järjestelmässä ja tutkintojen tuottamasta kelpoisuudesta. Sen vuoksi lokakuun 2010 valmistumispäivästä alkaen valmistuneille annetaan tutkintotodistusten yhteydessä myös seuraava liite, jonka tekstin on laatinut kehitysjohtaja Päivi Jaatinen:
"AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNON JA YLEMMÄN AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINNON ASEMA TUTKINTOJÄRJESTELMÄSSÄ JA TUTKINTOJEN TUOTTAMA KELPOISUUS
Ammattikorkeakoulututkintojen asema
Ammattikorkeakoulututkintojen asema korkeakoulututkintojen järjestelmässä ja niiden tuottama kelpoisuus on määritelty lainsäädännössä.
Ammattikorkeakoululaki (351/2003, 411/2005 ja 564/2009 18§) määrittelee ammatti-korkeakouluissa suoritettavat tutkinnot seuraavasti:
18 § Ammattikorkeakoulussa voidaan suorittaa ammattikorkeakoulututkintoja ja ylempiä ammattikorkeakoulututkintoja. Ammattikorkeakoulututkinnot ovat korkeakoulututkintoja ja ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot ovat ylempiä korkeakoulututkintoja.
Tämä lakipykälä määrittelee ammattikorkeakoulututkinnon (perustutkinto) ja yliopistossa suoritettavan alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatti) samantasoisiksi tutkinnoiksi. Samoin se rinnastaa ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, ammattikorkeakoulun jatkotutkinnon ja yliopistossa suoritettavan ylemmän korkeakoulututkinnon (maisteri) toisiinsa.
Ammattikorkeakoulututkintojen tuottama kelpoisuus
Ammattikorkeakoulututkintojen tuottamasta kelpoisuudesta säädetään asetuksessa korkeakoulututkintojen järjestelmästä (A 426/2005) seuraavasti:
10 § Kun julkiseen virkaan tai tehtävään vaaditaan korkeakoulututkinto, korkeakoulussa suoritettu tutkinto, korkeakoulun loppututkinto tai alempi korkeakoulututkinto, tämän kelpoisuuden täyttää henkilö, joka on suorittanut:
1) alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon taikka ammattikorkea-koulututkinnon tai ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulun jatkotutkinnon;
………………………………………
Kun julkiseen virkaan tai tehtävään vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, …… ylempi ammattikorkeakoulututkinto ja ammattikorkeakoulun jatkotutkinto tuottavat saman kelpoisuuden kuin ylempi korkeakoulututkinto.
Asetus määrittelee ammattikorkeakoulututkinnon ja alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatti) hakukelpoisuudessa keskenään samantasoisiksi. Samoin se määrittelee ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon ja ylempää ammattikorkeakoulututkintoa edeltäneen kokeiluvaiheen ammattikorkeakoulun jatkotutkinnon sekä ylemmän korkeakoulututkinnon (maisteri) hakukelpoisuudessa keskenään samantasoisiksi."
Anne
2010/10/06
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment