2010/12/17

Tutkinnonuudistuksen arvionti - terveiset stadista

Keskiviikkona julkistettiin KKA:n tekemän tutkinnonuudistuksen arvionnin raportti.

Julkistus- ja keskustelutilaisuudessa oli paitsi esittely- myös kommenttiosuus. Aalto-yliopiston vararehtori Martti Raevaara puhui hyvin ja opiskelijalähtöisesti. Nostan pari juttua, joita on hyvä pohtia:

- Opiskelijoiden kokemus siitä, että opinnot kuormittavat, on kasvanut. Silti vaatimustasoa pitäisi heidän mielestään nostaa.

- Opiskelija ei ole asiakas, vaan yliopisto[korkeakoulu]yhteisön jäsen. Miten ensimmäisen vuoden opiskelijat otetaan vastaan? Miten otetaan käyttöön opiskelijoissa oleva valtava muutosvoima?

- Halutaan, että opiskelijat liikkuvat ulkomaille, mutta silti on haaste, että muuallakin kuin omassa opetuksessa saatu osaaminen nähdään ja hyväksytään.

SYLlin puheenjohtaja Matti Parpalalta vielä yksi nosto: Halutaanko lyhentää opintoaikoja vai laajentaa tutkintoja? On valittava.

--- Muutamassakin kommentissa todettiin, että ydinainesanalyysejä kyllä tehtiin, ja sen jälkeen vain pakattiin tutkintoihin lisää tavaraa. Näinhän sen ei pitänyt olla. Kaikkea osaavia korkeakouluista valmistuneiden tuskin tarvitsee olla, mutta miten taataan valmiudet oppia - ja muistetaan, että perustutkinnon jälkeenkin voi kouluttautua?

---Tässä nopeat muistiinpanot. Nyt kipin kapin kokoukseen.

Mukavaa sopivan joutilasta viikonloppua!

Anne

PS. Ylempää AMKia arviointiryhmä ehdottaa maisteri (AMK):ksi.

No comments: