2009/01/24

Hollannin matkapaivakirja, osa 3

On tama mielenkiintoista ja antoisaa tama matkalla olo. (Tulikin jo toisessa sanassa ilmi, etta taman tekstin haaste on valttaa "skandeja". Ne eivat tule hollantilaisen nappaimiston takaa ihan helposti.)

Takana kaksi paivaa Hogeschool Saxionissa Enschedessa. Tanaan junamatkapaiva. Hollannin maantieteellisen suuruuden huomaa heti kun matkustaa rajalta rajalle. Olen Maastrichtissa, edessa muutama paiva Hogeschool Zuydissa.

Ihmisia, keskusteluja. Keskustelujen lisaksi antina on tietysti kaikenlaista muutakin, kuten eri kulttuurien erilaisia tapoja. Otetaan nyt ensimmaiseksi lounaskulttuuri - se on aika lahella omaa napaa. Torstain lounas oli hauska: lounastapaaminen "toimialajohtajan" (dean) ja varajohtajan yhteisessa tyohuoneessa. Isannat kattoivat poytaan sampylat ja pullaa maidon ja piiman kera. Kahvia ja teeta noudettiin haluaville. Jalkiruuaksi hedelmia. Mutkatonta.

Perjantaina lounas opiskelijaruokalasta, kaupasta, jonka valikoimiin kuului muun muassa leipaa, jukurttia, hedelmia, salaattia ja keittoa. Poydat olivat kaupan ulkopuolella. Take away -tyylia, kertakayttoisista ruokailuvalineista miinuspisteita. Aivan julmetun hyvaa oli jukurtin, vaniljaisen vanukkaan ja hedelmien yhdistelma.

Taalla syodaan paljon taytettyja sampyloita. Joka toinen ihminen mussuttaa niita junassa. Kotoisaa, tunnen kuuluvani joukkoon. Joidenkin leipien valiin selvasti on kulttuurisesti normaalia laittaa sinappia. Vau!

Palanpainikkeen suhteen Enschede on Pori: vain yksi olut on oikea olut. Itse olen maitonaisia, mutta kulttuurista ohjausta toki sain.

On eroja, on yhtalaisyyksia. Ihmiset kylla ovat kaikkialla samoja. Monenlaisia, ei sen puoleen.

Anne

No comments: